Isoleren combineren met een vernieuwing van je dak

In vele gevallen combineren we het isoleren van een plat of hellend dak met een structurele dakrenovatie. Op die manier beschik je over een dak dat probleemloos nog vele jaren meegaat én geniet je van lagere energiefacturen. 


Er gelden sinds 2020 wettelijke verplichtingen voor dakisolatie. Deze verplichtingen richten zich zowel op eigen woningen als huurhuizen. 

Een plat dak isoleren

Voor het isoleren van een plat dak werken we bij voorkeur met PIR-isolatieplaten. De dikte van de platen passen we aan volgens de technische mogelijkheden en de gewenste isolatienormen. PIR staat ook bij beperkte diktes garant voor een maximale isolatiewaarde.


Onderliggende dakstructuur?

Wanneer de onderstructuur van het plat dak nog voldoende stevig is, kunnen we deze behouden bij het plaatsen van isolatie. In het andere geval moeten we ook deze onderliggende structuur vervangen. 


Wanneer de onderliggende dakstructuur van het plat dak behouden blijft, kunnen we de bestaande dakbedekking als dampscherm gebruiken. Na het plaatsen van de isolatie voorzien we een nieuwe waterdichte dakbedekking in roofing of EPDM.  


De verhoogde dakopstand en dakranden werken we naar wens af met hout of gevelbekleding in kunststof. 


Een hellend dak isoleren

Bij hellende daken kunnen we isoleren aan de binnenzijde of de buitenzijde van het dak. 

Isolatie aan de binnenkant van het dak

Dit is alleen mogelijk als het hellend dak beschikt over een onderdak. Als dat nog niet het geval is, plaatsen wij ook een onderdak. In dat geval vervangen we ook best de dakbedekking.  Samen bekijken we of andere vormen van structurele dakrenovatie aangewezen zijn vooraleer we dakisolatie plaatsen.

Isolatie aan de buitenzijde van het dak

Het isoleren aan de binnenzijde van het dak gaat alleen bij onafgewerkte zolderruimtes. Wanneer er leefruimtes onder het dak zijn, dan biedt een zogeheten sarkingdak een ideale oplossing. 


Bij een sarkingdak plaatsen we de luchtdichte isolatieplaten aan de buitenkant van het hellend dak. Hiervoor gebruiken we de bestaande houten kepers.  Vervolgens plaatsen we een totaalsysteem met een onderdak, houtwerk en dakbedekking. Met deze opbouwmethode verlies je aan de binnenzijde van het dak geen kostbare ruimte.